Miten kirjoittaa henkilökohtainen CV-profiili? 8 käytännön vinkkiä, jotka auttavat sinua!
Monet ihmiset, joilla on mahtava ansioluettelo, tuottavat pettymyksen henkilökohtaisella profiilillaan. Toki jos sinulla on oikea kokemus ja pätevyys hakemaasi työhön, CV-profiilillasi ei välttämättä ole paljon väliä. Jos kuitenkin haet ensimmäistä työpaikkaa tai olet yhtä pätevä kuin muutkin hakijat, henkilökohtainen profiilisi voi saada hakemuksesi erottumaan joukosta ja auttaa sinua pääsemään tärkeään haastatteluun. Jatka lukemista ja selvitä, miten luot henkilökohtaisen profiilin, jossa on kaikki tarpeelliset asiat esillä houkuttelevalla tavalla.
Mikä on henkilökohtainen profiili?
Pääasiallisesti CV-profiili on omakuvaus, jossa kerrot lukijalle persoonallisuudestasi ja siitä, mikä tekee sinusta sinut. Käytännössä profiili on yhteenveto siitä, millaista elämäsi on, mutta se ei silti ole minikokoinen elämäkerta. Kukaan mahdollinen työnantaja ei halua syväanalyysia psykologisesta puolestasi. Sen sijaan onnistunut profiili kertoo lukijalle muutamia näkökulmia identiteetistäsi. Näin ollen siinä mainitaan mahdollisia näkökulmia, jotka voivat tulla esille haastattelussa, kun pääsette tutustumisvaiheeseen.
Jotkut pitävät tällaisia profiileja asiana, jotka voidaan sisällyttää hakemuskirjeeseen, mutta se on oikeasti paljon enemmän. Ajattele onnistunutta profiilia mahdollisuutena kertoa hyviä asioita itsestäsi, jotka auttavat sinua näyttämään hyvältä lukijan silmissä. Älä kuitenkaan myy itseäsi liikaa tai liioittele, sillä se saa sinut näyttämään vain ylimieliseltä tai jäät kiinni valheista mahdollisessa haastattelussa.
Mitä henkilökohtaiseen profiilitekstiin pitäisi kirjoittaa?
Profiiliin kannattaa sisällyttää kolme pääasiaa. Ensinnäkin, kannattaa kertoa jotakin luonteenpiirteistäsi, jotka eivät välttämättä tule esille ansioluettelon muissa kohdissa. Kannattaa esimerkiksi kertoa, että olet motivoitunut tai yksityiskohtainen. Kuka tahansa voi toki sanoa tällaisia asioita itsestään, joten kannattaa kertoa ainakin yksi esimerkki siitä, miten tällainen luonteenpiirre sinussa näkyy – joko henkilökohtaisesta tai työelämästä. Voit esimerkiksi sanoa olevasi tiimipelaaja, koska olet työskennellyt menestyksekkäästi muiden asiantuntijoiden kanssa tiimeissä tai koska olet arvostettu jäsen paikallisessa urheiluseurassa. Käytä sitä, mikä luo parhaan vaikutelman omassa tapauksessasi.
Toisekseen, kannattaa mainita taitoja. Jotkut näistä huomataan kyllä pätevyyksistäsi, joten sinun ei tarvitse mainita olevasi hyvä autonkuljettaja, jos sinulla on ajokortti. Käytä profiilia kertoaksesi muista taidoista, joita sinulla on pääammattisi lisäksi, kuten hyvät viestintätaidot. Muista lisätä esimerkki samalla tavalla kuin luonnekuvauksissakin. Lopuksi, profiilissa kannattaa mainita oleellinen työkokemus vastaavissa töissä. Vaikka etsisit monenlaista työtä, vastaavissa töissä työskentelystä kannattaa mainita. Kerro taustastasi, saavutuksistasi tai palkinnoista tehdäksesi hyvän ensivaikutelman!
Vinkkejä CV-profiilin kirjoittamiseen
- Mikäli et tiedä, miten alkaisit kirjoittaa itsestäsi, katso alta esimerkkejä henkilökohtaisesta profiilista ja käytä osuvinta pohjana.
- Lue profiilisi ääneen. Miltä se kuulostaisi myyntipuheena? Myyt itseäsi työnantajalle tällä ansioluettelosi ensimmäisellä kappaleella. Ole mahdollisimman tarkka. Voit vain kertoa, että sinulla on hyvät kirjoitustaidot, mutta teet työnantajaan paremman vaikutuksen, jos kerrot kirjoittavasi koululehteä tai esimerkiksi blogia, jolla on tuhansia lukijoita.
- Tee tarkistuslista. Omassa profiilissa kannattaa vastata ainakin seuraaviin kysymyksiin;
1. Kuka minä olen ja mitä etsin?
2. Mitä pätevyydet ja taitoni tekevät minusta sopivan tähän työhön?
3. Mitä tavoitteita minulla on ja miten koen voivani kehittyä tässä työssä?
CV-profiilin esimerkkejä inspiraatioksi
Me ymmärrämme, että profiilin kirjoittaminen ansioluetteloon voi olla vaikeaa. Varsinkin jos tämä on ensimmäinen kertasi, tai jos edellisestä kerrasta on pidempi aika. Siispä olemme koonneet avuksesi esimerkkejä. Muistathan, että nämä ovat vain esimerkkejä, joiden on tarkoitus antaa inspiraatiota. CV-profiilin ei pitäisi koskaan olla yleisluontoinen. Jos haluat nähdä näiden profiilien kontekstin, voit katsoa sivumme kokonaiset CV-esimerkit ja profiilitekstit.
CV-profiili esimerkki 1 – Muotisuunnittelija
Miksi tämä on hyvä esimerkki?
Kirjoittaja kertoo hyvin tarkasti työtä koskevista taidoista. Tämä profiili on hyvin henkilökohtainen, eikä se voisi olla kenen tahansa profiili. Hän kirjoittaa pelkästään ensimmäisessä persoonassa.
CV-profiili esimerkki 2 – Liiketalouden ylioppilas
Miksi tämä on hyvä esimerkki?
Tässä CV-profiilissa kirjoittaja selittää selkeästi omaamansa taidot ja sen, mistä hän on ne oppinut. Hän kertoo myös selkeästi, mitä etsii ja miten hän kokee kehittyneensä.
CV-profiili esimerkki 3 – Seuraava askel ravintola-alalla
Miksi tämä on hyvä esimerkki?
Tämän profiilin avaus on erittäin vahva. Se kertoo selkeästi, mitkä hakijan ominaisuudet ja vahvuudet ovat. Profiilin lukemisen jälkeen rekrytoijalle on selkeää, millaista työtä hakija etsii.
CV-profiili esimerkki 4 – Valmistuva HR-assistentti
Miksi tämä on hyvä esimerkki?
Tämä henkilökohtainen profiili on ainutlaatuinen ja tarkka. Hakija kertoo olevansa hyvä pitämään esitelmiä ja lisäksi selittää, mistä taito on karttunut. Hakija myös kertoo tarkasti työpaikasta ja yrityksestä, jollaiseen haluaisi töihin.
CV-profiili esimerkki 5 – Koneenrakentaja
Miksi tämä on hyvä esimerkki?
Tässä profiilissa kerrotaan hyvin, miksi ja millaista työpaikkaa hakija etsii. Tieto siitä, että hakija on saanut ylennyksen, kertoo siitä, että hän on hyvä työntekijä nykyisellä työnantajallaan. Samalla hänen halunsa kehittää sosiaalisia ja kaupallisia taitoja kertoo siitä, miksi hän haluaa etsiä uusia mahdollisuuksia automyynnin alalta.
CV-profiili esimerkki 6 – Sairaanhoitaja
Miksi tämä on hyvä esimerkki?
Hakija kertoo, että hän etsii seuraavaa askelta urallaan, jossa on enemmän vastuuta. Hän kertoo sekä vahvuuksistaan että saaduista sertifikaateistaan, jotka ovat tärkeitä hänen alallaan.
CV-profiili esimerkki 7 – Myyjä
Miksi tämä on hyvä esimerkki?
Sen lisäksi, että hakija mainitsee myynnin kannalta tärkeitä taitoja, hän kertoo myös saavutuksista, jotka saattavat herättää uuden työnantajan kiinnostuksen. Hakija kertoo myös halustaan työskennellä kansainvälisessä ympäristössä, mikä vastaa hänen opintojaan.
CV-profiili esimerkki 8 – Vähittäiskauppa
Miksi tämä on hyvä esimerkki?
Rekrytoijalle on selvää, että hakija etsii uutta työtä, sillä hakija haluaa työskennellä kokoaikaisesti. Hakija kertoo nykyisellä työnantajallaan saamistaan taidoista ja osoittaa halukkuutensa kehittää esimiestaitoja.
CV profiiliteksti esimerkki tyoharjoittelu
Näitä virheitä kannattaa välttää henkilökohtaista profiilia luodessa
- Älä kirjoita liian yleisluontoista profiilia luonteenpiirteillä, jotka sopisivat kehen tahansa. Sanaa ”henkilökohtainen” käytetään syystä – kirjoituksen pitäisi päteä sinuun henkilönä ja olla niin tarkka kuin mahdollista, eikä kaikkiin sopiva.
- Kielioppi- ja kirjoitusvirheet. Et tietenkään halua kielioppi- tai kirjoitusvirheitä ansioluetteloosi, mutta vielä vähemmän haluat niitä aloituskappaleeseen! Varmista, että tarkistat tekstin tarkasti. Jos tämä ei suju sinulta helposti, pyydä ystävää oikolukemaan tekstisi.
- Ranskalaisten viivojen käyttäminen. Kirjoita sen sijaan kokonaisilla lauseilla. Ranskalaiset viivat toimivat ehkä muissa ansioluettelon osissa, mutta eivät profiilikuvauksessa.
- Liian monien sanojen käyttö. Rönsyilevä kieli kuulostaa jaarittelulta.
- Keskittyminen pelkästään työn kuvauksessa asetettuihin vaatimuksiin. Tämä osuus voi saada sinut erottumaan joukosta! Toki rekrytoijat selvittävät, onko sinulla tarvittavat taidot, mutta anna heille jotakin muutakin. Kirjoita ainakin yhdestä ainutlaatuisesta asiasta, mitä muilla hakijoilla ei ole.
- Sekä ensimmäisen että kolmannen persoonan käyttö. Voit käyttää kumpaa tahansa, mutta älä käytä molempia samaan aikaan.
- Älä keksi itsestäsi asioita tai sano jotakin, mikä on ristiriidassa muiden ansioluettelossasi kertomien asioiden kanssa.
Mitä CV-profiiliin ei kannata laittaa?
CV-profiiliin ei tarvitse kirjoittaa mitään tietoja, jotka käyvät ilmi ansioluettelon muista kohdista. Jos teet näin, toistat vain myöhemmin tulevia tietoja ja se saa profiilisi näyttämään heikolta – aivan kuin sinulla ei olisi siihen mitään kirjoitettavaa. Pysy ennemmin taidoissasi kuin niissä, jotka ovat itsestään selviä tai jotka käyvät muissa kohdissa jo ilmi. Voit mainita joitakin elämänkokemuksia, joilla on vaikutusta työelämääsi, kuten esimerkiksi perhetilanne, mutta pidä nämä lyhyenä. Kukaan ei halua lukea henkilökohtaista elämäkertaasi. Tavoitteena onkin vain kertoa hiukan siitä, millainen olet.
Vältä vitsejä ja mielipiteitä. Vaikka näillä onkin paikkansa haastatteluissa ja ne voivat auttaa sinua voittamaan muut hakijat oikeassa tilanteessa, ne eivät ole ammattiprofiilia varten. Toinen tärkeä asia on välttää negatiivisuutta. Profiilin tulisi olla positiivinen ja luoda hyvä ensivaikutelma niin kuin vaikka ensitreffeillä. Älä myöskään kerro yhteystietojasi tai muita henkilökohtaisia tietoja. Nämä laitetaan yleensä ansioluettelon ylälaitaan.
Miten pitkä henkilökohtaisen profiilin pitäisi olla?
Kun tiedät, mitä profiiliin kannattaa ja mitä jättää laittamatta, kannattaa seuraavaksi ajatella sitä, miten pitkä profiilin pitäisi olla. Tähän ei ole mitään selkeää kaavaa, koska jokainen on yksilö ja kukin haluaa kertoa eri määrän asioita itsestään. Pääsääntöisesti kannattaa tavoitella noin 6-8 rivin pituista tekstiä. Tavallisella fonttikoolla tämä tarkoittaa noin 120 sanaa, mielellään jopa vähän vähemmän.
Toki mitä enemmän olet kerryttänyt kokemusta ja taitoja urasi aikana, sitä enemmän haluat sisällyttää tekstiä. Valitse vain kohokohdat ja vältä liian tiedon kertomista, jotta et täytä lukijan päätä faktoilla itsestäsi. Jos olet urasi alussa, sinulla ei välttämättä ole vielä paljon kerrottavaa itsestäsi. Jos näin on, keskity enemmin omaan luonteeseesi kuin kokemuksiisi, kuten taitoosi tulla toimeen ihmisten kanssa, esimerkin tai kahden kera.
Mihin henkilökohtainen profiili tulisi sijoittaa CV:ssä?
Tämänhetkinen käytäntö on, että profiilin tulisi olla CV:n ensimmäisellä sivulla lähellä yläosaa. Useimmiten ansioluettelo alkaa nimellä, osoitteella ja yhteystiedoilla, kuten puhelinnumerolla ja sähköpostiosoitteella. Sen jälkeen tulee profiilitekstisi, ja sitten yhteenveto saavutuksista, koulutustiedoista, pätevyyksistä ja työhistoriasta. Eli henkilökohtainen profiili on paalupaikalla ansioluettelossa, ja siksi sen on tärkeää olla onnistunut.
Vaikka profiili on tärkeää sijoittaa oikeaan paikkaan, pidä mielessäsi, ett monet lukijat ohittavat tämän osion ja palaavat siihen vasta luettuaan muut osiot. Älä silti kuitenkaan sijoita profiilia ansioluettelon loppuun. Tällöin se on vain lukijoille vaikea löytää, ja CV:si vaikuttaa sekavalta tai huonosti järjestellyltä. Usein mahdollisilla työnantajilla on satoja ansioluetteloita läpikäytävänä, joten kannattaa tehdä käytäntöjen mukaan.
Tarjoilijan CV-esimerkki suomeksi
Lataa tämä tarjoilijan CV-esimerkki PDF-tiedostona
Tästä tarjoilijan CV-mallista näkee, miten tekijä kertoo työstään ravintola-alalla selkeästi ja kattavasti ilman kiertelyä ja kaartelua. Yhteenvedossaan hän kertoo lukijalle vain vilkaisulla, kuinka monen vuoden kokemus hänellä on ja miten hän halua edetä urallaan. Hän kertoo työskennelleensä erilaisissa keittiöissä, joissa on käynyt erityyppisiä asiakkaita. Tämä osoittaa lukijalle, että hän on joustava ja mukautuva. Huomioi, miten hänen kiinnostuksen kohteensakin liittyvät työhön. Hän etsii epäilemättä pitkäaikaista työpaikkaa, jossa hän voi parantaa esihenkilötaitojaan. Hän on valinnut täydellisen Auckland-mallin, jossa on selkeät linjat ja helppo luettavuus. CV:ssä ei ole kuvaa, mutta sinä voit lisätä kuvan omaasi.