Miten kirjoittaa mahtava opiskelija-CV? Parhaat vinkit työpaikan saamiseen!

Kuten kuka tahansa juuri valmistunut voi kertoa, työmarkkinat ovat kovat yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta valmistumisen jälkeen. Siksi ammattimaisen CV:n rakentamiseen kannattaa nähdä vaivaa. Etsit sitten osa-aikatyötä opiskelun ohelle tai ensimmäistä työpaikkaa opiskelemallesi alalle, edustava ja helppolukuinen CV on ehdoton. Lue lisää selvittääksesi, miten voit tehdä täydellisen CV:n, joka vastaa tarpeitasi.

Miten opiskelija-CV erottuu muista ansioluetteloista?

Opiskelija-CV ei erotu muista ansioluetteloista paljoakaan. Suurin ero on yleisesti ottaen se, että sinulla ei ole yhtä paljon kokemusta kuin henkilöillä, jotka ovat olleet alalla vuosia. Vähäinen työkokemus on yleensä haittapuoli, mutta työnantajat ymmärtävät, että opiskelijoilla ei välttämättä ole kaikkia heidän vaatimiaan taitoja – ellei kyse ole opiskelijoista, jotka ovat vaihtaneet alaa. Siksi opiskelija-CV:n tulee hyödyntää hakijan positiivisia ominaisuuksia sen sijaan, että se korostaisi työkokemusta.

Opiskelijan CV-esimerkki - Otago-mallin

Opiskelijan CV-esimerkki

Lataa tämä CV-esimerkki PDF-tiedostona

Jaakko on tietojenkäsittelytieteen opiskelija, jolla on jo hieman työkokemusta. Hän on valinnut Otago-mallin esitelläkseen taitojaan ja osaamistaan CV:ssä. Vaikka Jaakolla ei vielä olekaan pitkää työuraa takana, esittelee tämä CV hänen motiaationsa sekä osaamisensa kattavasti.

Luo ammattimainen CV nyt

Miten aloittaa CV:n kirjoittaminen opiskelijana

Tarkastele opiskelija-CV:n esimerkkejä ja lähde siitä liikkeelle. Valittavanasi on useita erilaisia malleja. Toisen CV:n käyttäminen mallina voi olla suuri apu, ja se on ehdottomasti parempi kuin tyhjän paperin tuijottelu. Vaikka käsinkirjoitetut CV:t hyväksytäänkin joissakin tilanteissa, suurin osa työnantajista odottaa opiskelijalta koneella kirjoitettua, yhdelle tai kahdelle sivulle tulostettavaa A4-kokoista, tai sähköpostitse lähetettyä ansioluetteloa hakuprosessista riippuen.

Mitä ansioluetteloon pitäisi laittaa?

Aloita nimelläsi ja yhteystiedoillasi, ennen kuin kirjoitat profiilin ja koulutustiedot sekä työkokemuksen, jota olet saanut ehkä osa-aikaisessa työssä tai työkokeiluissa. Kirjoita kokonaisia lauseita, joskin voit käyttää ranskalaisia viivoja joissakin kohdissa, kuten esimerkiksi koetulosten luetteloinnissa. Jos olet jo valmistunut ja olet opiskellut maisteritutkinnon, muista kertoa ensin uusimman tutkintosi tiedot, mukaan lukien korkein koulutustaso. Siirry sitten takaisin koetuloksiin jne.

Hyvä CV sisältää vähintään seuraavat:

  • Henkilötiedot / yhteystiedot
  • Koko nimi
  • Asuinpaikka
  • Puhelinnumero
  • Sähköpostiosoite
  • LinkedIn-profiili (jos edustava ja ajantasainen)
  • Profiili; lyhyt mutta tehokas esittely itsestäsi. Selitä yhdellä tai kahdella lauseella kuka olet, missä olet taitava ja mitä etsit ja tavoittelet.
  • Työkokemus; kerro työkokemuksestasi. Selosta lyhyesti työtehtäväsi, vastuusi ja saavutuksesi. Pyri keskittymään siirrettäviin taitoihin, jotka auttavat sinua menestymään myös muissa töissä.
  • Koulutus ja pätevyydet; aloita tuoreimmilla opinnoillasi. Jos hakemasi työn kannalta on oleellista, kerro myös tutkinnon tiedot, kuten opitut taidot, projektit, joihin osallistuit ja roolisi ja saavutuksesi.

Miten toimia, jos työkokemusta on vain vähän tai ei ollenkaan?

Et voi taikoa kokemusta tyhjästä, joten yritä kykyjesi mukaan kertoa taidoistasi ansioluettelossasi. Erilainen toiminta, kuten kerhojäsenyydet tai yliopiston sisäiset ja ulkoiset sosiaaliset yhteisöt voivat olla hyödyksi esimerkiksi organisatoristen, ihmiskeskeisten ja viestintätaitojesi esittelyssä. Älä sorru keksimään työkokemusta, jota sinulla ei ole. Jäät kiinni todennäköisesti melko nopeasti haastattelussa, jos sinulla ei ole kokemusta väittämästäsi aihepiiristä. Mitä työtä sitten oletkaan tehnyt, vaikka vain kesätyönä, se kannattaa mainita, sillä se kertoo kyvystäsi ja halustasi työskennellä.

Et tietenkään halua kertoa CV:ssäsi vain tietoja, jotka ovat oleellisia ja lisäävät siten arvoa. Jos koet, että CV:si kaipaa hieman enemmän “runkoa” työkokemuksen puutteen vuoksi, harkitse seuraavien lisäämistä;

- Kouluajan ulkopuolinen toiminta; oletko kuulunut akateemiseen kerhoon, oppilaskuntaan tai oletko kirjoittanut oppilaslehteen? Erinomaista! Tällainen toiminta kertoo taidoista ja sitoutumisesta. Niiden mainitsematta jättäminen opiskelija-CV:ssä olisi typerää.

- Kiinnostuksen kohteet; jos harrastuksesi tai kiinnostuksen kohteesi liittyvät hakemaasi alaan, se voi olla eduksesi muihin hakijoihin nähden. Yritä olla mahdollisimman tarkka; mistä täsmälleen olet kiinnostunut? Onko olemassa tiettyjä kirjoja, kirjailijoita tai asiantuntijoita, jotka inspiroivat sinua? Mitä tarkempi olet, sitä aidommin kiinnostuksen kohteesi tulevat esille.

- Kouluprojektit; osallistuitko projektiin, jossa osoitit taitoja, joita vaaditaan hakemaasi työhön? Se korvaa työkokemuksen erinomaisesti! Kuvaile tehtävää, rooliasi siinä ja projektin tuloksia/saavutuksia. Mikäli tekemäsi projekti tai tutkimus sai julkisuutta, lisää myös linkki ansioluetteloosi.

- Hyvät arvosanat; saavutitko keskiarvoista korkeammat arvosanat? Se voi olla sinulle eduksi muihin opiskelija-/valmistuneisiin hakijoihin nähden. Tässä avainasemassa on presentaatio; kannattaa keskittyä kursseihin, jotka ovat oleellisimpia alaan nähden, eikä vain listata kaikkia arvosanoja.

Miten saada opiskelija-CV erottumaan joukosta

Totuushan on se, että mahdollinen työnantaja voi pitää puuttuvaa työkokemusta huonona asiana. Siksi sinun täytyy loistaa muissa asioissa, kuten ansioluettelollasi. Kannattaa siis räätälöidä CV:si sopimaan saumattomasti työkuvaukseen. Työn kuvauksessa työnantajat antavat paljon vihjeitä siitä, mitä he haluavat hakijalta. Käytä näitä tietoja eduksesi! Varmista, että CV:täsi lukiessa vaaditut taidot on helppo löytää.

Jos haet töihin luovalle alalle, voit hyödyntää värejä, grafiikoita ja kuvia. Useimmat valmistuneille suunnatut työt vaativat kuitenkin perinteisen formaatin, joka vaikeuttaa CV:n erottumista kilpailijoiden joukosta. Voit myös käyttää isoja kirjaimia otsikoihin, joka tekee CV:stä dynaamisemman näköisen. Kun listaat taitoja, jotka tekevät sinusta paremman hakijan kuin muut, kursivoinnin tai lihavoinnin käyttäminen voi myös erottua joukosta. Tärkeintä on olla formatoimatta kuitenkaan liikaa, tai CV saattaa lopulta vaikuttaa hieman lapselliselta.

Seuraavat vinkit auttavat myös tekemään CV:stäsi erottuvamman;

- Varmista, että harmonisoit CV:n ja hakemuskirjeen eri osia tehdäksesi niistä yhtenäisen tarinan rekrytoijille. Jos esimerkiksi haet vahvasti kaupalliseen työpaikkaan, ei kannata ehkä mainita halua tulla maailmalla tunnetuksi ympäristöaktivistiksi.

- Taidoista kertominen on eri asia kuin niiden osoittaminen. Mikäli työpaikkaan tarvitaan tiettyjä taitoja, älä vain kerro omaavasi niitä, vaan yritä kertoa, missä opit ne. Jos siis kerrot omaavasi hyvät organisatoriset taidot, kerro esimerkkejä siitä, missä olet oppinut niitä. Työkokemuksen lisäksi tämä voi olla myös esimerkiksi tapahtuman järjestäminen urheilujoukkueelle tai opiskelijajärjestölle.

- Keskity saavutuksiin. Sait sitten keskiarvoa korkeammat arvosanat tietyistä kursseista tai projekteista tai sait erinomaista palautetta osa-aikatyössäsi, se kiinnostaa työnantajia. Juoksitko maratonin tai kiipesitkö vuorelle? Mahtava tapa korvata puuttuvaa työkokemusta!

Luo ammattimainen CV nyt

Miksi räätälöidä CV jokaisen hakemuksen mukaan?

Kaikki työpaikat ovat erilaisia. Kaikilla työnantajilla on erilaiset brändi-identiteetit ja työskentelytavat. Jos et räätälöi CV:täsi näiden vaatimusten mukaan, et välttämättä pääse haluamaasi työhaastatteluun. Jos kuitenkin räätälöit CV:täsi sieltä ja täältä, annat itsellesi parhaan mahdollisuuden saada työhaastattelu. Sinun ei kuitenkaan tarvitse kirjoittaa CV:täsi kokonaan uudelleen joka kerta, kun haet työpaikkaa. Pienetkin muutokset tekevät suuren eron. Kuvittele, että haluaisit työpaikan vaikka hyväntekeväisyyden parissa. Kun kerrot koulutuksestasi, kerro ensin biologian tuloksista, jos työnantaja tekee lääketieteellistä tutkimusta. Vastaavasti kieliopinnot kannattaa laittaa alkuun, jos järjestö toimii ulkomailla, joka voi vaatia kielitaitoa. Vaikka et uskoisi näillä olevan merkitystä, kannattaa muistaa, että monet opiskelija-CV:t ovat keskenään samanlaisia. Pienet muokkaukset voivat luoda pieniä etuja kilpailijoiden nähden ja mahdollistaa haastattelun. Toinen hyödyllinen vinkki on muokata profiilia siten, että kullekin työnantajalle oleellisimmat tiedot näkyvät ensin.

Mikä formaatti ja rakenne on paras opiskelija-CV:lle?

Joissakin työpaikkailmoituksissa kerrotaan suoraan, missä muodossa ansioluettelot halutaan. Tämä johtuu yleensä siitä, että prosessiin vaaditaan hakemuslomake, eivätkä työnantajat halua tietoja kahdesti, joka hidastaa valintaprosessia. Tilanteissa, joissa rakennetta ei ole pyydetty, on paras pysyä tutussa ja turvallisessa. Käytä selkeää ja helposti luettavaa fonttia, joka näyttää ammattimaiselta. Comic Sansia kannattaa välttää, mutta Times New Roman, Arial ja Verdana toimivat hyvin. Käytä hieman suurempaa fonttia nimeen ja yhteystietoihin – CV kertoo kuitenkin sinusta. Käytä myös alaotsikoita ansioluettelon eri osioihin. Varmista, että käytät hyviä rivivälejä siten, että CV:täsi on nopea lukea. Muista, että työnantajat näkevät satoja toiveikkaita opiskelija-CV:itä, joskus jopa päivittäin, joten sinun ansioluettelosi luetaan kunnolla vasta, jos se on näyttänyt hyvältä ensisilmäyksellä. Muista, että CV:n ei pitäisi olla liian pitkä. CV:n pituutta ei ole tarkoin määritelty, sillä se riippuu hakemuskirjeessä tai hakemuslomakkeessa annetuista tiedoista. Jos kuitenkin pituus on jo yli A4:n molempien puolten, se on liian pitkä ja sitä täytyy tiivistää.

Samankaltaiset artikkelit

Yli 112 872 käyttäjää on jo luonut ansioluettelon

CV-työkalumme avulla voit nopeasti ja helposti luoda joukosta erottuvan ja ammattimaisen ansioluettelon 15 minuutissa.

Luo ansioluettelosi

Saat töitä 65 % todennäköisemmin