Miten kirjoittaa yksinkertainen, tavallinen CV? Lue vinkkimme yksinkertaisen CV:n tekemiseen nopeasti ja helposti!
Oletko vastavalmistunut ja etsit ensimmäistä työpaikkaa? Tai ehkä etsit vihreämpiä laitumia. Jos jompikumpi tilanne pätee sinuun, tarvitset vaikuttavan CV:n, joka vie sinut muiden hakijoiden edelle. Ansioluettelon kirjoittaminen ei ole helppoa kuin heinänteko – nuo kaksi sivua määrittävät, pääsetkö haastatteluun vai et. Siksi muista hakijoista erottuminen aiheuttaa paljon painetta. Hyvä uutinen on se, että et joudu tekemään ansioluetteloasi yksin. Tässä on opas siihen, mitä sisällyttää ansioluetteloon, mitä jättää pois ja mitä työnantajat odottavat:
Mitkä osiot pitää ehdottomasti sisällyttää ansioluetteloon?
Ansioluettelon tulee sisältää seuraavat osiot, jotta rekrytoija saa riittävästi tietoa sinusta:
1. Yhteystiedot
Vaikka yhteystiedot ovat itsestäänselvyys, saattaa olla yllätys, että monet ihmiset unohtavat lisätä joitakin tietojaan. Kerro koko nimesi, tittelisi, sähköpostiosoitteesi ja matkapuhelinnumerosi. Muita valinnaisia tietoja ovat LinkedIn-profiili ja oma verkkosivu. Älä kuitenkaan lisää seuraavia:
- Työsähköpostiosoite ja nykyiset työyhteystiedot
- Epäolennaiset sosiaalisen median linkit
- Valokuvat
Varmista myös, että sähköpostiosoitteesi on ammattimainen, eikä mikään hauska vitsi. Ja kun lisäät puhelinnumeron, varmista, että puhelinvastaajasi on asiallinen.
2. Esittelyteksti
Profiili on kriittinen osa ansioluetteloa, ja sen helposti huomattavan sijoittelun avulla rekrytoija näkee sen ensimmäiseksi. Tavoite esittelytekstiä kirjoitettaessa on kertoa nopea yhteenveto itsestäsi. Mitä avainominaisuuksia sinulla on? Mitä arvoa tuot organisaatiolle? Se on kahden tai kolmen lauseen kappale, mutta sanojen pitäisi vakuuttaa rekrytoija siitä, että ansioluettelosi on lukemisen arvoinen. Näistä kannattaa kirjoittaa:
- Kuka olet
- Saavutuksesi
- Kaksi tai kolme taitoa
- Visiosi ja mitä haluat tehdä uudessa yrityksessä
- Käytä toimintasanoja tehdäksesi tekstistä iskevän ja tehokkaan
Älä kuitenkaan kirjoita pitkää kappaletta selittäen, miksi haluat työpaikan. Älä mainitse epäoleellisia asioita.
3. Työkokemus
Oleellinen työhistoriasi on ansioluettelon ydin, ja aiemmat työpaikat kannattaa kirjoittaa käänteisessä aikajärjestyksessä. Kirjoita tämä osio alla olevassa järjestyksessä:
Virallinen titteli: Jokaisen kohdan tulisi alkaa virallisella tittelillä lihavoiduin kirjaimin. Ammattimaiset tittelit korostavat urapolkuasi.
Yritys ja sijainti: Kerro organisaation nimi sekä kaupunki, jossa työskentelit.
Työsuhteen kesto: Kerro ajanjakso, jona työskentelit organisaatiossa ilmoittamalla kuukausi ja vuosi, jolloin aloitit ja jolloin lähdit.
Vastuualueet: Kerro yhteenveto vastuualueistasi kussakin työpaikassa. Niiden tulisi olla oleellisia hakemasi työpaikan kannalta.
Saavutukset: Saavutukset korostavat sitä, miten hyvin teit työsi. Tähän voit liittää luettelon tilastoja ja lukuja, jotka todistavat saavutuksiasi. Käytä tätä osiota vakuuttaaksesi työnantajat siitä, että lisäät arvoa heidän organisaatioonsa.
Kerro tietoja vain 15 vuoden työhistorian ajalta. Jos olet tehnyt töitä yli 15 vuotta, jätä pois lyhytaikaiset työsuhteet ja harjoittelujaksot. Jos sinulla ei ole paljon työkokemusta, voit lisätä harjoittelut ja vapaaehtoistyöt mukaan.
4. Koulutustausta
Tähän osioon lisättävät tiedot riippuvat työkokemuksestasi. Jos sinulla on esimerkiksi yli kahden vuoden kokemus, kerro vain toista astetta ylemmät tutkinnot ilmoittamalla valmistumispäivä, oppilaitoksen nimi ja tutkinto. Jos olet vastavalmistunut, kerro kunnianosoituksista, opinnäytetyöstä, työn kannalta oleellisista kursseista, parhaista saavutuksista sekä koulun ulkopuolisesta toiminnasta. Päivämäärät on hyvä ilmoittaa, jos sinulla ei ole paljon kokemusta, mutta jos olet työskennellyt yli kymmenen vuotta, voit jättää päivämäärät pois.
5. Taidot
Kerro vähintään viisi taitoa, jotka ovat oleellisia hakemasi työn kannalta. Tekniset taidot ovat työkohtaisia kovia taitoja, kuten verkkokehitys, IT-taidot ja tilastomallinnus. Pehmeitä taitoja ovat tehokas kommunikointi, ongelmanratkaisu, päätöksenteko ja kriittinen ajattelu. Kerro myös kielitaidostasi ja voit halutessasi myös kuvailla lyhyesti, miten olet käyttänyt taitoja aiemmin. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää pitää asiat oleellisena haettavan työpaikan kannalta. Kannattaa siis käyttää hyödyksi työpaikkailmoituksessa mainittuja taitoja ja lisätä oleellisia avainsanoja.
Mitkä osiot voidaan jättää pois yksinkertaisesta CV:stä?
Seuraavat osiot eivät ole pakollisia, mutta voit lisätä ne ansioluetteloon päästäksesi haastatteluun:
- Vapaaehtoistyö: siitä saa hyvää kokemusta, jota voi lisätä ansioluetteloon. Se kertoo myös kiinnostuksen kohteista uran ulkopuolella
- Kielitaito: Jos puhut useita kieliä, kerro niistä, jos ne ovat oleellisia hakemasi työpaikan kannalta. Osaamistason pitäisi kuitenkin olla vähintään keskiverto
- Palkinnot ja kunnianosoitukset: Lisää oleelliset palkinnot, joita olet työssäsi saanut, niin pääset helposti haastatteluun
- Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet: Voit kertoa kiinnostuksen kohteista ja vapaa-ajan harrastuksistasi. Älä kuitenkaan valehtele tai kirjoita yleisiä harrastuksia, kuten elokuvien katselu tai musiikin kuuntelu
- Konferenssit: Jos olet osallistunut merkittäviin tapahtumiin tai konferensseihin, jotka liittyvät alaasi, niitä kannattaa korostaa
Mitä CV:stä kannattaa jättää pois?
Älä hukkaa aikaa ja tilaa ansioluettelossasi kertomalla seuraavia:
Suosittelijat
Hakemusvaiheessa haluat saada jalan oven väliin, eli suosittelijoilla ei ole mitään merkitystä. Rekrytoija voi kuitenkin pyytää lisäämään suosittelijat. Voit siis ohittaa osion tai lisätä sinne kohdan, jossa kerrot ilmoittavasi suosittelijat pyynnöstä.
Kaaviot ja kuviot
Jotkut käyttävät hienoja taulukoita osaamisen tai kielitaidon osoittamiseen. Ne eivät kuitenkaan tuo lisäarvoa. Kerro siis taulukoiden sijaan lukuja ja tilastoja.
Valokuvat
Valokuvat eivät tuo lisäarvoa ansioluetteloon, ellet hae malliksi. Älä siis lisää kuvia, vaan keskity taitojen kertomiseen.
Valheet
Rehellisyys auttaa sinua välttämään kiusallisia ja noloja tilanteita rekrytointiprosessin aikana. Älä kerro väärää tietoa ansioluettelossasi. Jos rekrytoija on huolellinen, hän voi tarkistaa tietosi. Älä myöskään piilottele CV:ssä olevia aukkoja. Työttömät jaksot kannattaa vain selittää hyvin. Voit kertoa taidoista, joita sait niinä aikoina.
Miltä hyvä ja yksinkertainen CV näyttää?
Jos käytät käänteistä aikajärjestystä, järjestys riippuu työkokemuksestasi. Tavallinen CV noudattaa seuraavaa järjestystä:
- Yhteystiedot
- Esittelyteksti
- Työhistoria
- Koulutus
- Taidot
- Muut osiot
Jos olet vastavalmistunut, koulutustausta tulee esittelytekstin jälkeen. Voit myös käyttää taitopohjaista CV:tä korostaaksesi ominaisuuksia, jotka tekevät sinusta täydellisen hakemaasi työpaikkaan.
Miten toimia, jos työkokemusta on vain vähän tai ei ollenkaan
Työn löytäminen ilman työkokemusta on haastavaa, mutta älä anna sen pysäyttää sinua. Tässä on muutama idea, joilla voit päästä haastatteluun:
Maksimoi esittelyteksti
Käytä CV:n yhteenvetoa kuvaillaksesi, miksi olet ihanteellinen hakija työhön. Kerro taidoistasi ja luonteestasi. Älä kerro tarinoita, vaan kerro tiedot lyhyesti.
Korosta taitojasi
Vaikka sinulla ei olisi työkokemusta, yliopistosta ja vapaaehtoistyöstä saatavat siirrettävät taidot ovat hyvin arvokkaita. Jotkut oppimistasi taidoista sopivat useisiin aloihin, ja rekrytoija voi harkita sinua.
Valitse avainsanat huolellisesti
Jos rekrytoija käyttää karsintaohjelmaa, sinun täytyy käyttää olennaisia avainsanoja varmistaaksesi, että pääset karsinnasta läpi. Olennaiset avainsanat antavat ansioluettelollesi mahdollisuuden saavuttaa rekrytoija.
Kiteytetyn ja yhtenäisen CV:n kirjoittaminen on välttämätöntä haastatteluun pääsemiseksi ja työpaikan saamiseksi. Yllä olevan oppaan avulla teet ansioluettelollasi helposti vaikutuksen.