Näin kirjoitat vastavalmistuneen CV:n – ohjeita, esimerkkejä ja vinkkejä

Oletko vastavalmistunut ja sinulla on vaikeuksia päästä työhaastatteluun? Ei hätää, me autamme sinua kirjoittamisessa. Esimerkkiemme ja vinkkiemme avulla voit oppia kirjoittamaan hyvän vastavalmistuneen CV:n ja saada haluamasi työpaikan.

Työpaikan etsiminen ja CV:n kirjoittaminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä ja usein stressaavalta. Suomessa on yhä vaikeampaa löytää työpaikka, erityisesti jos sinulla on vain vähän tai ei lainkaan työkokemusta tai sinulla ei ole pätevyyttä työhön. CVMaker on innovatiivinen työnhakuyritys sisäänrakennetulla CV-työkalulla, joka toimii yli 25 kielellä. Se on kehittynyt yksinkertaisesta CV-koneesta kattavaksi ura-alustaksi, josta löydät kaikki työkalut ja ominaisuudet saadaksesi unelmiesi työpaikan. CVMakerin avulla voit myös kirjoittaa ammattimaisen hakemuksen, hallita hakemuksiasi ja saada sinulle sopivia työpaikkasuosituksia. Kaikki yhdellä alustalla.

Tässä oppaassa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää CV:n kirjoittamisesta vastavalmistuneelle. Olet ehkä joskus kuullut lyhenteen ATS. Se on lyhenne sanoista Applicant Tracking System – se on hakijoiden seurantajärjestelmä, jota käytetään nykypäivän työmarkkinoilla ympäri maailmaa. ATS on ohjelmisto, joka kerää, lajittelee ja seuraa hakijoita. Yritykset ja rekrytoijat käyttävät sitä usein säästääkseen aikaa, kun he etsivät sopivia hakijoita rekrytointiprosessin aikana. Se voi suodattaa hakemuksia tiettyjen avainsanojen, sijainnin, kokemusvuosien ja muiden tekijöiden perusteella. Jotta voimme auttaa sinua saavuttamaan uratavoitteesi, me CVMakerilla olemme suunnitelleet yli 20 ammattimaista CV- ja hakemusmallia, joita voit käyttää inspiraationa. Tästä löydät vinkkejä työurasi alkuun.

Luo ammattimainen CV nyt

CV:n kirjoittaminen: mistä aloitan?

CV:n kirjoittaminen ei aina ole helppoa. Se vaatii tutustumista työmarkkinoihin ja uratavoitteiden arviointia. CV on asiakirja, jolla markkinoit itseäsi, jotta erottuisit muiden hakijoiden joukosta. CV voi olla erilainen riippuen siitä, millaista työtä haet, mutta jokaisen CV:n kohdalla on tärkeää valita oikeat, työpaikkailmoituksen mukaiset avainsanat ja näyttää, kuka olet ammatillisesti. CV:n tulee olla hyvin jäsennelty ja ytimekäs, jotta se on helppolukuinen ja läpäisee automaattiset ohjelmistot. CVMaker suosittelee siis tutustumaan huolellisesti yritykseen ja työpaikkaan etukäteen.

CV:n kirjoittamisessa kannattaa noudattaa kahta vaihetta: CV-pohja ja työpaikkakohtainen CV.

Vastavalmistuneen CV-pohja

Kasvatat merkittävästi mahdollisuuksiasi saada työpaikka, kun räätälöit CV:si erikseen jokaisen hakemasi työpaikan mukaan. CVMaker suosittelee siis laatimaan CV-pohjan, johon tallennat kaikki tiedot. Sitten voit luoda uuden CV:n, kun haet työpaikkaa.

Kerää, kirjaa ja kokoa yhteen kaikki henkilökohtaiset, akateemiset ja ammatilliset saavutukset yhteen asiakirjaan. CV-pohjasta voit kopioida ja liittää kaikki tiedot, ja sinun tarvitsee vain muokata sisältöä, jotta voit räätälöidä sen hakemasi työpaikan mukaan.

Lue lisää tietoja hyvän CV:n kirjoittamisesta täältä.

Vastavalmistuneen työpaikkakohtainen CV

Tutustu yrityksen kulttuuriin ja räätälöi CV:si työpaikan mukaan. Tämä taktiikka osoittaa mahdolliselle työnantajalle, että huolehdit heidän tarpeistaan ja olet aidosti kiinnostunut.

Kerää työpaikkakohtaista CV:tä varten tiedot hakemastasi työpaikasta ja yrityksen verkkosivuilta (esim. "Meistä"-sivu) tutustuaksesi yrityksen brändiin ja arvoihin. Laadi lista tärkeimmistä vaatimuksista, sanamuodoista, avainsanoista ja yrityksen tarpeista. Käytä tätä listaa yhdessä CV-pohjasi kanssa ja muokkaa teksti valmiiksi työpaikkakohtaiseen CV:hen.

Vastavalmistuneen CV-esimerkki

Vastavalmistuneen CV-esimerkki

Lataa tämä vastavalmistuneen CV-esimerkki PDF-muodossa

Tämän CV:n kirjoittaja on hiljattain valmistunut yliopistosta markkinointialalle, ja hän etsii uutta työpaikkaa digitaalisen markkinoinnin assistenttina. Opintojensa aikana hän on oppinut taitoja ja saanut tietämystä kuluttajakäyttäytymisestä, viestinnästä ja brändistrategiasta. Koulutus ja lisäkokemus ovat hänen CV:nsä tärkeimpiä osioita. Se on tehokas taktiikka, joka esittelee siirrettäviä taitoja rekrytoijille ja näyttää, miten niitä voisi soveltaa yritysmaailmassa.

Luo ammattimainen CV nyt

Mitä tietoja vastavalmistuneen CV:n pitäisi sisältää? Vinkkejä ja esimerkkejä

Jokaisen CV näyttää erilaiselta ja vaihtelee tilanteen mukaan. Tärkeimmät tiedot pitäisi kuitenkin löytyä jokaisesta CV:stä alasta tai ammatillisesta taustasta riippumatta. Olemme laatineet listan tärkeimmistä osioista, jotka vastavalmistuneen CV:stä pitäisi löytyä.

Näin kirjoitat vastavalmistuneen CV-profiilin

CV-profiili tai esittelyteksti kuvaa sitä, kuka olet ja mitä haluat saavuttaa. Kirjoita muutama lause, joissa kuvaat vahvuuksiasi, avaintaitojasi ja pätevyyttäsi.

Vastavalmistuneen insinöörin CV:ssä kannattaa esimerkiksi kertoa ahkeruudesta, tarkkuudesta tai vahvoista ongelmanratkaisutaidoista. Kovista ja teknisistä taidoista voit kertoa lisää erillisessä osiossa. Tämä ei ole pakollista, mutta vastavalmistuneena voit mainita, millaista työtä, työympäristöä tai yrityskulttuuria etsit.

Vastavalmistunut datatieteilijä

Analyyttinen ja tuloskeskeinen vastavalmistunut datatieteilijä, jonka osaamisalaan kuuluvat JavaScript, Python, Scala, SQL ja R. Minulla on kokemusta koneoppimisesta ja tilastollisista työkaluista. Osaan muuntaa monimutkaista dataa selkeäksi ja helposti ymmärrettäväksi. Omaan erinomaiset vuorovaikutus- ja datan visualisointitaidot. Etsin harjoittelupaikkaa, jossa pääsen käyttämään ja kehittämään ohjelmointitaitojani.

Teknisen kirjoittajan paikkaa hakeva vastavalmistunut

Huolellinen ja luova vastavalmistunut englannin kielen osaaja, jonka intohimona on kirjoittaminen ja teknologia. Olen oppinut erinomaiset editointitaidot yliopistokursseilla, opiskelijakunnan PR- ja viestintäassistenttina sekä osa-aikatyössäni kirjakaupassa. Olen itsenäinen mutta ulospäinsuuntautunut tekninen kirjoittaja, jolla on vahva työmoraali ja hyvät ongelmanratkaisutaidot. Vahvuutenani on luoda mukaansatempaavaa, virheetöntä ja helposti saatavaa sisältöä asiakkaille. Haluaisin  nopeasti kasvavaan ja tiimikeskeiseen yritykseen tekniseksi kirjoittajaksi nuoreen tiimiin.

Vastavalmistunut kirjanpitäjä

Huolellinen ja innokas vastavalmistunut kirjanpidon ja talouden asiantuntija. Olen kouluttautunut hallinnollisiin kirjanpitomenetelmiin, talouslaskelman valmisteluun, budjetin analysointiin ja tilintarkastuskäytäntöihin. Osaamiini ohjelmiin kuuluvat QuickBooks, odo ja mukautetut kirjanpito-ohjelmistot.

Jos haluat lukea aiheesta lisää, lue artikkelimme CV-profiilista.

Mitä taitoja vastavalmistuneen CV voi sisältää?

Taitoja kannattaa pohtia huolellisesti ja ne on  ehdottomasti hyvä lisätä CV:hen. Sinun täytyy korostaa vahvuuksiasi alalla, jolle olet hakeutumassa. Kun esittelet vahvuuksiasi ja taitojasi, varmista, että ne ovat oleellisia hakemasi työpaikan kannalta. Jos kirjoitat CV:tä pian valmistuvalle tai opiskelijalle, kannattaa ehkä puhua “taidoista”, koska et vielä ole alasi asiantuntija. Jos taas olet jo valmistunut ja kirjoitat CV:tä, kannattaa puhua “osaamisalasta”, koska sinulla on enemmän kokemusta ja taitoja.

Käytä mukaansatempaavaa ja ammattimaista kieltä. Vältä adjektiivi-ilmaisuja, kuten rehellinen, hyvä, huono tai hauska. Nämä eivät ole hyödyksi, vaan ne ovat tyhjiä ilmaisuja. Siksi CVMakerin asiantuntijat suosittelevat lisäämään ominaisuuksia, jotka ovat merkityksellisiä hakemasi työpaikan kannalta. Kysy aina itseltäsi, liittyvätkö taidot tai pätevyys haluamaasi työhön tai yritykseen.

Esimerkkejä vastavalmistuneen kovista taidoista

Kovat taidot ovat opittavia taitoja ja kykyjä, joita on helppo mitata. Ne liittyvät tavallisesti konkreettisiin, mitattaviin ja usein teknisiin taitoihin, jotka soveltuvat tiettyyn työhön. Toisin kuin pehmeät taidot, kovat taidot ovat aineellisia ja ne syntyvät harjoittelulla, toistolla ja koulutuksella. Kovista taidoista voi joskus saada sertifikaatin tai diplomin, joka todistaa sinulla olevan kyseiset taidot.

  • Tekstisuunnittelu
  • Data-analyysi
  • Projektinhallinta
  • Koneoppiminen
  • Sosiaalisen median hallinta
  • Kirjanpito
  • Verkkosivusuunnittelu
  • Käyttöliittymäsuunnittelu
  • Ohjelmointikielet (kirjoita kielet erilliseen osioon, jossa luettelet tekniset taidot tai pätevyydet)

Esimerkkejä vastavalmistuneen pehmeistä taidoista

Pehmeät taidot ovat luonteenpiirteitä, joita voit kehittää elämäsi aikana. Pohdi, miten teet työtä ja vuorovaikutat muiden ihmisten kanssa, tai miten käsittelet konfliktitilanteita. Pehmeät taidot eivät yleensä liity suoraan yksittäiseen toimintaan. Jotkut voivat syntyä näiden taitojen kanssa, ja toiset taas oppivat ne elämänsä aikana.

  • Vuorovaikutustaidot
  • Luovuus
  • Kommunikointitaidot
  • Ongelmanratkaisu
  • Tarkkuus
  • Leadership
  • Sopeutuvuus
  • Kriittinen ajattelu
  • Ajanhallinta
  • Empatiakyky

Voit lukea lisää taidoista CV:ssä täältä.

Luo ammattimainen CV nyt

Miten työkokemuksesta kannattaa kertoa vastavalmistuneen CV:ssä?

Työkokemus on hyvän CV:n ydin, mutta vastavalmistuneena sinulla ei välttämättä ole paljon työkokemusta.

Lisää tähän osioon aina toimintaverbejä, joilla kuvaat vastuualueitasi ja saavutuksiasi. Katso lisää tietoja työkokemukseen liittyvästä artikkelistamme. Osioon kannattaa lisätä oleellista työkokemusta, joka esittelee siirrettäviä taitoja.

Esimerkkejä vastavalmistuneen työkokemuksesta

Harjoittelut ovat ehkä paras vaihtoehto työkokemukselle, koska ne antavat selkeän esimerkin siitä, miten olet soveltanut oppimiasi taitoja. Harjoittelussa oppimasi taidot tekevät sinusta myös arvokkaamman työntekijän.

Harjoittelun tapaan myös oppisopimuskoulutus nitoo yhteen akateemiset, henkilökohtaiset ja ammatilliset intressit. Se kertoo rekrytoijalle, että olet saanut kovia taitoja käytännön kokemuksen kautta. Voit ajatella sitä sijoituksena uraasi. Harjoitteluita suorittaneella opiskelijalla on paljon suurempi mahdollisuus saada työpaikka kuin sellaisella, jolla ei ole lainkaan kokemusta.

Myös itsensä työllistäminen tai freelancing ovat hyviä lisäyksiä CV:ssä. Voit lisätä ne samoin kuin työkokemuksen, sivutyöt tai harjoittelut, eli käytä muutamaa lausetta ja ranskalaisia viivoja. Lisää sekä vastuualueet että saavutukset.

Lue lisää työkokemukseen liittyvästä artikkelistamme.

Miten esittelen lisäkokemuksen, kuten vapaaehtoistyön vastavalmistuneen ansioluettelossa?

Jos sinulla ei ole työkokemusta, lisää sivutyöt ja vastaavat erilliseen CV:n osioon. Tällaista toimintaa voivat olla esimerkiksi opiskelijakunnat, hallituksen jäsenyydet tai vapaaehtoistyö voittoa tavoittelemattomassa järjestössä. Tämä osio voi olla arvokas.

Lisäkokemusta voivat olla esimerkiksi seuraavat:

Sivutyö: Osoita, että pystyt tekemään montaa asiaa yhtä aikaa ja sinulla on halua ja motivaatiota tehdä töitä. Sivutöitä voivat olla esimerkiksi tarjoilija, baarimestari tai au pair.

Apuopettaja tai tuutori avustaa opiskelijoita luokkahuoneen ulkopuolella. Tämän kokemuksen avulla saat arvokkaita opetustaitoja, kuten ongelmanratkaisu, johtajuus, kommunikointi tai sopeutuvuus. Tuutorit ovat yleensä kärsivällisiä, motivoituneita ja innokkaita aineistaan.

Opiskelijakunnat: Jos olet aktiivisesti osallistunut opiskelijakunnan toimintaan yliopistossa, se osoittaa, että haluat auttaa muita tai ylittää muiden odotukset.

Vapaaehtoistyö ei varsinaisesti kuulu työkokemusosioon, koska se ei ole palkkatyötä. Se toki riippuu siitä, millaista vapaaehtoistyötä teet, mutta useimmiten se kannattaa laittaa tähän osioon. Vapaaehtoistyö on kuitenkin hyödyllinen kokemus, josta voit oppia käytännön taitoja ja työskennellä erilaisten ihmisten kanssa samassa tiimissä.

Voit lukea lisää aiheesta harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita käsittelevästä artikkelistamme.

Koulutus vastavalmistuneen CV:ssä

Koulutuksen lisääminen CV:hen on erittäin suositeltavaa, mutta muista, että koulutusta voi olla sekä muodollista että epämuodollista. Vaikka jotkut työpaikat eivät vaadikaan tutkintoja, toiset voivat vaatia. Lue työpaikkailmoitus huolellisesti etukäteen ja varmista, että olet pätevä hakemaasi työhön.

Aloita kirjoittamalla lyhyt tutkinnon kuvaus ja luettele oleelliset kurssit tai saavutukset (esimerkiksi projektit) ranskalaisilla viivoilla. Jos haluat lukea aiheesta lisää, voit lukea artikkelimme CV:n kirjoittamisesta.

Kun korostat projekteja CV:ssä, annat rekrytoijille esimerkkejä siirrettävien taitojesi sovelluksesta koulumaailman ulkopuolella. CV:ssä ne korostavat kykyäsi pysyä aikataulussa, johtaa, tehdä aloitteita tai hallita projekteja pitkällä aikavälillä.

  • Vinkki: Muista oikolukea ja muokata CV huolellisesti, jotta siinä ei ole virheitä. Jos mahdollista, pyydä jotakuta muuta tarkistamaan se myös. Et halua, että työnantajat ohittavat sinut kielioppivirheiden vuoksi.

Yhteenveto

Kun olet luonnostellut, kirjoittanut, muokannut ja oikolukenut sekä CV-pohjan että työpaikkakohtaisen CV:n, voit viimein jatkaa eteenpäin ja aloittaa työnhaun. Kun harjoittelet ja käytät aikaa, pystyt tulemaan CV:n kirjoittamisen mestariksi. Tämä taito on kätevä niin tulevassa työssäsi kuin myös koko urasi aikana.

Pidä hauskaa ja harjoittele CV:n kirjoittamista. Me toivotamme sinulle kaikkea hyvää urapolullesi. Pysy luovana ja onnea matkaan!

Lisää vinkkejä vastavalmistuneen ansioluettelon kirjoittamiseen:

  • Liitä mukaan yhteensopiva
  • Käytä lyhyttä, ytimekästä ja selkeää kieltä.
  • Oikolue CV huolellisesti aina kun kirjoitat uuden.
  • Käytä työpaikkailmoituksessa käytettyjä avainsanoja.
  • Muunna akateemiset taitosi alaan liittyviksi taidoiksi.
  • Jos sinulla ei ole työkokemusta, harkitse taitopohjaista CV:tä.
  • Harkitse työharjoittelun suorittamista loman aikana saadaksesi työkokemusta
  • Keskity myös opintojen ohella suorittamiisi harjoitteluihin tai osa-aikatöihin erottuaksesi joukosta

Mitä seuraavaksi?

Nyt kun olet lukenut tämän artikkelin, osaat jo tunnistaa CV:si vahvuuksia ja heikkouksia. Pidä mielessäsi kaikki tärkeimmät tiedot ja CV:n rakenne, niin vastavalmistuneen ansioluettelon kirjoittaminen helpottuu eikä ole enää niin stressaavaa. Hyödynnä vinkkejämme, niin erotut työmarkkinoilla muiden joukosta. Kohtalosi on käsissäsi.

UKK

Miten kirjoitan vastavalmistuneen CV:n?

Avain vastavalmistuneen CV:n kirjoittamiseen on noudattaa kaikkia CV:n kirjoittamisen vaiheita, joita ovat muun muassa suunnittelu, taustatutkimus, CV-pohjan ja työpaikkakohtaisen CV:n kirjoittaminen, oikolukeminen ja muokkaus. Käytä toimintaverbejä ja selkeää kieltä välttääksesi epäselvyyksiä. Käytä yrityksen sivustolla ja työpaikkailmoituksessa käytettäviä avainsanoja.

Miten pitkä vastavalmistuneen CV:n pitäisi olla?

CV:n pitäisi olla pituudeltaan 1-2 sivua. Parasta on, jos saat kaiken mahtumaan yhdelle sivulle. Vältä pitkiä ja epämääräisiä sanoja. Huomaathan, että yli kahden sivun mittaisia CV:itä ei suositella, ellei sinulla ole vuosien oleellista työkokemusta tai haet työpaikkaa akatemiassa tai STEM-alalla.

Voinko saada työpaikan vastavalmistuneena, vaikka arvosanani olisivat huonot?

Paras tapa ratkaista tämä ongelma on jättää arvosanat pois CV:stä. Useimmat työnantajat arvostavat enemmän työkokemusta kuin arvosanoja. Oleellinen työkokemus tai työharjoittelu opintojen ohella ovat paljon tärkeämpiä kuin todistuksesi. Älä siis huoli, vaikka arvosanasi eivät olisi hyvät. Työnantajat eivät yleensä edes tarkista, oletko valmistunut, joten tuskin he katsovat arvosanojakaan.

Mitä kursseja ja arvosanoja voin lisätä vastavalmistuneen CV:hen?

Jos olet vastavalmistunut ja etsit luotettavia verkkokursseja, harkitse jotakin alla olevista. Valitse kursseja, jotka lisäävät CV:si tehoa oleellisilla taidoilla ja osaamisella.

Luo ammattimainen CV nyt

Samankaltaiset artikkelit

Yli 112 872 käyttäjää on jo luonut ansioluettelon

CV-työkalumme avulla voit nopeasti ja helposti luoda joukosta erottuvan ja ammattimaisen ansioluettelon 15 minuutissa.

Luo ansioluettelosi

Saat töitä 65 % todennäköisemmin